BLOG POST

Je bent je eigen antirimpel middel. Zonder stress 5 jaar jonger.


Feit. We worden sneller oud door stress.

Als ik foto's zie van mezelf jaren geleden toen ik nogal wat te verduren kreeg emotioneel, zie ik hoe ik ben 'opgeknapt' :-) 😉 nadat ik mezelf leerde anders om te gaan met stress en spanningen. Natuurlijk word ik ouder maar ik zie duidelijk een ontspannen gezicht met heel veel glimlach op mijn toet.

Ik en waarschijnlijk ook jij, heb ervaring met stress en emotionele gebeurtenissen. Niet te voorkomen in het leven. We gaan er ieder op onze eigen manier mee om. Voor de een duurt het lang en een ander komt er snel doorheen. Stress verhoogd spierspanning, denk maar aan je schouders en nek. Ook spanning laat zich zien in het gezicht. Je fronst je voorhoofd of je klemt je kaken en lippen op elkaar. Gebeurtenissen laten een indruk achter in en op je lijf.

Door stress wordt je huid vatbaarder voor bacterien. En het stopt de aanmaak van stofjes die de huid moeten beschermen. Een langdurig verhoogde cortisol gehalte geeft (lees langdurige onder stress staan) een onbalans in je vochthuishouding en collageen wordt sneller afgebroken. En juist collageen zorgt ervoor dat je huid vol en stevig blijft. Kortom de conditie van je huid gaat snel achteruit. Chronische stress zorgt voor het eerder delen van cellen en daardoor verouderen we. Je huid wordt droger en doffer. Omdat stoffen die de huid vet en gehydrateerd houden afnemen dus. Ook onze organen krijgen het zwaar te verduren en slijten sneller. Ben je al geschrokken? Negatieve emoties en het niet lekker in je vel zitten kunnen bijdragen aan snelle veroudering. En wij (vrouwen) zitten daar niet op te wachten. Toch? Rimpels mogen er zijn, alleen als dit rimpels van zorgen/stress zijn en je niet goed voor jezelf zorgt, dan trek ik aan de rimpelbel.

O jee, en wat nu?

Nou, heel simpel. Zorg voor jezelf en ontspan. Daardoor komen de “verjongende' stofjes vrij. Je spieren in je gezicht ontspannen en dat geeft al een zachtere en frisse blik. Nou daar word je toch blij van als je in de spiegel kijk! Ik ben voor mezelf gaan zorgen. Dat is wat ik ben gaan doen. Vaker nee zeggen of ik geef aan er even over na te willen denken en ik nam veel meer Me time. Ik hoor je denken: Me time, hoezo, wanneer dan? Toch doen, juist als er geen tijd is, is het tijd voor Me time. Doorgaan is geen optie. Er zijn in Me time zoveel dingen die je kunt doen. Gewoon even zitten en staren, wandelen, je favoriete programma kijken, een lekker kop thee of koffie zetten en zitten, een mooi blad lezen of boek. Dansen, muziek luisteren. Ik kan nog wel even doorgaan.

Gisteravond kreeg ik een mooi compliment. Wat vooraf ging die dag: Ik moest 's nacht 112 bellen voor mijn partner die onwel werd en zat uren op de 1e hulp (gaat nu weer goed met hem), ik had 16 massages van ziekenhuismedewerkers achter de rug en had belooft om Marleen Bekker te helpen bij haar theatervoorstelling hier in Rotterdam. Je begrijpt vast dat ik moe en bezorgd was. Omdat ik inmiddels weet hoe ik mijn mind set kan veranderen en kalm kan blijven was er geen spanning te zien en ook van binnen was ik oke. Dat bewijst het mooie compliment, waar ik niet eens bij stil stond en mij nog meer bewuster maakt van het feit dat langdurige spanning geen lekker ding is. Ik had 1 dag kortdurende spanning en vermoeidheid. En herstel gaat dan snel. Langdurig stress is echt slecht voor je.

Zorg voor jezelf en ontspan. Hoe lastig dit ook is voor je wanneer je in een gespannen toestand zit. Uiteraard is er werk aan de winkel om uit de stress of een vervelende situatie te komen. Zaken verwerken kost energie. Maar echt: doe alles om een stressvolle situatie te ondersteunen. Ontspan, zorg voor jezelf!


 VRAAG ME WAT JE WILT!

​

HIER KOM JIJ MIJ TEGEN

  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Algemene voorwaarden 

​

​

               

​© 2016 SensiBalance  | Ann Kooijman